Radu Hossu „Rusia a pierdut. Răsăritul apune. În timp ce ne uităm îngroziți la masacrele pe care le generează. Dar apune”

0
282

Rusia a pierdut. Ei știu, noi știm, toată lumea o știe, dar poate merită explicat mai bine de ce spun asta:

  1. Economie. Ca să vă faceți o idee de economia marii federații ruse, un clasament al economiilor mondiale în funcție de Produsul Intern Brut:
  2. SUA: 20.9 triliarde de dolari
  3. China: 14.72 triliarde de dolari
    .
    .
    .
  4. Italia: 1.89 triliarde de dolari
    .
  5. Coreea de Sud: 1.64 triliarde de dolari
  6. rusia: 1.48 triliarde de dolari
    .
    .
  7. Spania: 1.28 triliarde de dolari
    .
    .
  8. Olanda: 0.9 triliarde de dolari

– 40% din veniturile totale al rusiei provin din Petrol și Gaze.
– 60% din exporturile rusiei înseamnă petrol și gaze.- Contracția PIB-ului din 2022 va fi de până la 20%. Adică vor ajunge la puțin peste 1 triliard de dolari PIB, adică sub Spania și undeva în zona Olandei. Țin să vă reamintesc că rusia este de 412 mai mare decât Olanda ca suprafață și de 8.5 ori mai mare ca populație.

Războiul din Ucraina a produs două efecte contrare la prima vedere: a crescut producția de combustibili fosili și folosirea lor la un nivel mai ridicat decât cel pre-24 feb, în același timp a forțat toată societatea vestică să urgenteze trecerea la energii verzi. Europa va fi astfel vârf de lance, iar asta va duce la inovații tehnologice cu aplicații nebănuite.

În tot acest timp, rusia sărăcește, fiind un sistem autocratic osificat, nu se poate adapta la noile realități la fel de repede ca restul lumii, petrolul și gazele nu-i vor mai salva și va imploda. Va fi un imperiu care nu se va mai ridica de jos, pentru că, după cum e un citat din Captain America – Civil War: un imperiu distrus din exterior poate să reînvie ca pasarea Phoenix, un imperiu distrus din interior, va rămâne distrus.

  1. Militar. Aproape în toate brațele armate ale rusiei, sunt pierderi de peste 20% din capacitatea inițială. Din punct de vedere militar, în acest moment rusia nu mai este o amenințare militară pentru nimeni din regiune, excepție fiind Moldova. Dar are Ucraina grijă ca rusia să nu ajungă la ei.

Dacă analizăm în vid, da, cele 6300 de focoase nucleare ale rusiei reprezintă în continuare dominația ei. Însă nu analizăm în vid, căci contextul generează realitatea, iar realitatea este următoarea: programul Strategic Defence Intitiative, început în timpul războiului rece, pus pe pauză și relansat în timpul administrației Trump, a produs proiecte, programe care acum doar vor spori ìn intensitate. Ce înseamnă SDI? Înseamnă blocarea atacurilor nucleare ale inamicului. Este un program desfășurat în SUA și sub care s-au dezvoltat inclusiv scuturile antiracheta care sunt puse în puncte strategice pe glob, cum ar fi la noi, în Asia-Pacific și evident SUA.

În timpul în care toate statele vestice își cresc capabilitățile militare, investesc în inovare, își întăresc relațiile de colaborare, rusia va decadea tehnologic și astfel și militar, ei fiind boicotați de cele mai multe state și companii care produc elemente vitale pentru dezvoltarea continuă a capacităților nucleare rusești. În următorul deceniu, Satan 2 va fi depășit moral și tehnologic și nu va mai putea fi folosit ca amenințare la adresa vestului.

Asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm situația actuală, cea în care suntem vulnerabili la atacuri nucleare rusești. Însă cum am mai povestit, „butonul roșu” nu există. Există o linie de comandă, ierarhică, ce nu va duce la îndeplinire un ordin venit din partea unui tiran ce s-ar demonstra a fi dezaxat în acel moment. Pentru că, oricum ar fi, oamenii, inclusiv rușii din jurul lui Putin, vor să trăiască, iar un atac nuclear ar însemna sfârșitul existenței rusiei la cum o cunoaștem acum.

  1. Diplomatic. Invazia ilegală, ilegitimă, imorală și neprovocată a rusiei în Ucraina a dus la întărirea relațiilor dintre SUA și UE, a dat naștere unor lideri regionali puternici, a schimbat dinamica intenă a UE și a pus naționalismul cu botul pe labe. NATO, cu toate sincopele ei, redevine o alianță esențială pentru securitatea mondială, iar rusia se izolează.

China este cea care îi oferă firmituri, în schimbul a tot ceea ce a mai rămas bun în rusia și tot China îi va ajuta să se mai mențină pe linia de plutire, cât va fi nevoie să mențină UE în șah, adică ocupată cu problema rusească. Pentru China, rusia este un cadavru diplomatic în putrefacție, pe care-l aruncă în brațele adversarilor economici UE, care să trebuiască să aibă grijă cum îl înmormântează, să se spele pe mâini, să-și dea foc la hainele care put a hoit etc, în timp ce China își vedea de treabă.

In rest? Cine mai e cu rusia? Eritreea, Venezuela și Ramzan Kadîrov. Adică nimeni.

Încheiere: Corupția.

rusia putea fi cu adevărat o țară extrem de puternică, dominantă în Europa, un gigant la umbra căruia nu prea mai creștea decât ceea ce voia ea. Însă nepotismul, corupția, clientelismul, abuzurile de putere, un stat de drept nefuncțional, sindromul tatucului, cumpărarea/lichidarea presei libere și a societății civile sunt printre factorii care i-au făcut pe generalii de armată să-și cumpere vile în Monaco din banii de modernizare a armatei, pe oligarhii din industrie să fie exagerat de bogați fără meritul lor și astfel fără să pună preț pe dezvoltarea industriilor, politicienii au fost într-o simbioză perfectă și toxică cu oligarhii și cu serviciile și cu armata, toate legate de un singur scop: prăduirea avuției naționale și menținerea privilegiilor.

Pentru propagandă și manipulare au găsit întotdeauna apetență în societatea săracă a rusiei pentru naționalism, teme identitare, dușmanul extern, nu ne vindem țara, make russia great again, mândru că ești rus, Soros și evreii care conduc lumea împotriva noastră.
Pentru opoziție politică s-a găsit întotdeauna un balcon la etajul 10, un ceai cu plutoniu, un glonț. Crime ale mafiei de stat, acoperite de stat cu ajutorul mediei de stat, în timp ce populația se revolta la veșnicul dușman extern.

rusia a pierdut. Nu doar în acest război, ci în toate celelalte războaie de care am vorbit mai sus. Și cel mai important, rusia a pierdut războiul cu istoria.

Ucraina este, ca să fiu plastic, mâna destinului care în timp ce primea cuțite în stomac de la dușman și lovituri în spate de la unii ce trebuiau să-i fie aliați, a sugrumat marea amenințare rusă.

Răsăritul apune. În timp ce ne uităm îngroziți la masacrele pe care le generează. Dar apune.

Lasă un răspuns