Radu Hossu: Rezumatul de foarte târziu noaptea (postat 17 martie, 02.50). Slava Ukraini!

0
311

Radu Hossu :

– Kiev. Contraofensiva din nord și nord est se pare că a vut efectul scontat. Liniile ruse fiind împinse mult înapoi.
– Kiev. rușii încă nu avansează din zona estică, probabil asteptând întăririle Grupurilor de Batalioane Tactice ce ar urma să sosească din zona Armeniei și Oseției de Sud.
– Kiev. rușii au încercat fără succes atacuri în zona nord-vest.
– Harkov (est). Continuă crimele de război. rușii încearcă de zile întregi să încercuiască orașul, fără succes.
– Sumy (est). rușii au încercat în ultimele 2 zile (ieri am uitat să scriu despre Sumy) încercuirea orașului, fără nicio urmă de succes.
– Chernihiv (est). La fel ca și în Sumy, rușii au încercat, Ukr i-au împins înapoi.
– Mariupol (sud. flancul estic) Orașul erou rezistă, însă tot ceea ce se întâmplă acolo este de neacceptat. Crime împotriva umanității.
– Herson (sud). Orașul este controlat de ruși. Aeroportul era folosit ca bază rusească. Până azi, când forțele speciale l-au „curățat”. Practic nu mai există tehnică militară rusă în capacitate de luptă pe acel aeroport.
– Nicolaev (sud. flancul vestic). Orașul „adoptat” de Brașov, este pe jumătate fără curent, apă, gaz. Atacurile cu artilerie, împotriva zonelor civile au reînceput în această noapte.
– Odesa (sud. flancul vestic). Lovituri sporadice de artilerie, însă fără nicio mișcare în sensul de debarcare (care cel mai probabil s-ar dovedi o umilință totală fără suport terestru care ar trebui să vină din est, după cucerirea Nicolaev-ului)
– Primarul Meritopolului (sud) a fost eliberat de către trupele speciale ucrainene. Asta e o veste excelentă pentru moralul trupelor.
– rușii își transformă cadeții în ofițeri, pe bandă rulantă, pentru a acoperi găurile mari lăsate de moartea celor mai experimentați.
– Biden a semmat ajutorul de 800 milioane de dolari pentru Ucraina (parte a pachetului larg votat săptămâna trecută). Dar ce înseamnă mai exact banii ăștia? Păi:
– 100 drone (care pod deveni „kamikaze”)
– 100 lansatoare de grenade
– 5000 de puști mitralieră
– 1000 de pistoale
– 400 de mitraliere grele
– 400 de shotgun-uri
– Peste 20 milioane de gloanțe și muniție (grenade pentru lansatoare și mortare)
– 25.000 de armuri full body + 25.000 căști militare.
La astea se adaugă ajutoarele (1.2 miliarde) din ianuarie care au constat în:
– 600+ Stingere
– 2600 Javelinuri
– 5 elicoptere Mi-17
– 3 bărci de patrulare
– 4 sisteme anti-radar, anti-artilerie
– 4 sisteme radar anti-morar
– 200 de lansatoare de grenade și muniția aferentă
– 200 shotgun-uri
– 200 mitraliere grele
– Peste 40 milioane de gloanțe și muniție
– Peste 1 milion de obuze de artilerie, mortar și grenade.
– Biden l-a numit pe Putin „criminal de război”
– Curtea Internațională de Justiție a cerut încetarea de îndată a invaziei ruse în Ucraina. Ignorarea acestei cereri scoate rusia oficial de pe harta țărilor care respectă tratatele și dreptul internațional (dacă mai aveam nevoie de vreo dovadă că le încalcă. Însă este un semnal bun, necesar).
——
Un general american a declarat azi că următoarele 10 zile sunt esențiale pentru a știi finalitatea acestui război. Eu am spus săptămâna asta. Destul de aproape ca date estimate. Eu în continuare consider că pe 21 o să avem o imagine clară a ceea ce se va întâmpla, iar convingerea mea, bazată pe ceea ce analizez zilnic ore în șir, este că dacă pe 21 lucurile sunt cum sunt azi din punct de vedere teritorial, războiul nu prea mai are cum să fie pierdut de Ucraina.
Inclusiv faptul că rușii aduc batalioane din orientul îndepărtat, total nepregătite, care nu au luat parte la pregăritile acestui război, faptul că artificial își acoperă numărul necesar de ofițeri (pentru oricine știe orice despre tactică și strategie militară, știe că ofițerul este veriga esențială într-un mecanism care trebuie să meargă uns)
Observație empirică: nu am văzut niciodată, de la inceputul războiului atâtea blindate și tancuri funcționale, părăsite pur și simplu de ruși, mai ales în zona nord și nord-vest a kiev-ului, cum am văzut în ultimele 2 zile. Am căutat și răscăutat infornații despre geolocația lor și timestamp-ul filmărilor și toate sunt din ultimele 72 de ore. Și nu vorbesc de 3 tancuri și 2 taburi. Ci de 3 tancuri si 2 tab-uri la fiecare 2 intersecții dintr-o suburbie.
Și astăzi, vorbind cu echipa de la CNN despre ajutoarele oferite de Români (îmi povestea Miguel Marquez – corespondentul lor) că fiind în România de câteva săptămâni, a rămas uimit de solidaritatea și implicarea imediată a societății.
Acesta este o foaie curată în istoria României, când umanitatea și empatia a învins incruntarea, propaganda manipulatoare și demagogia. Mai multe despre asta, vă scriu mâine.
Slava Ukraini!

Radu Hossu

Lasă un răspuns