În urmă cu un an, agenţii vamali din Riga au primit un pont cu privire la pasagerii din avioanele private care pleacă din Ucraina. Astfel, căutând printre bagajele a patru călători, au găsit un milion de dolari, potrivit Bloomberg.

Letonia, o ţară din Uniunea Europeană cu o populaţie de doar 1,9 milioane de locuitori, a intrat în ultimul timp în vizorul presei internaţionale din cauza mai multor scheme de spălare de bani. În mare parte, activităţile de acest gen au luat sfârşit, însă schemele de modă veche au reuşit să persiste. Bănci letone au fost implicate și în scheme privind laundromatul rusesc și jaful din sistemul bancar, care au zguduit economia Republicii Moldova.

Autorităţile cred că au fost sustraşi anual aproximativ 400 de milioane, iar închiderea frontierelor, ca parte a măsurilor de controlare a numărului de infecţii cu coronavirus, a confirmat suspiciunile, scrie zf.ro.

„Dintr-o dată, nu s-a mai găsit cash”, a declarat Ilze Znotina, şeful unităţii de informaţii financiare, adăugând că oamenii au trimis bani prin intermediul unor companii de plăţi către ţările vecine, în timp ce retrăgeau sume considerabile de bani din bancomatele de la graniţă, urmând să îi aducă înapoi în Letonia pentru a evita taxele impuse de salariile unor angajaţi.

mai mult la   /cotidianul.md/

Lasă un răspuns