AcasăLatviaLukașenko, critici virulente adresate ambasadorului belarus în Letonia: Nu a reacţionat “bărbăteşte”

Lukașenko, critici virulente adresate ambasadorului belarus în Letonia: Nu a reacţionat “bărbăteşte”

-

Aleksandr Lukaşenko l-a criticat virulent pe ambasadorul belarus în Letonia pentru că nu a reacţionat “bărbăteşte” la incidentul din luna mai de la Riga, când, la o competiţie de hochei, drapelul oficial al Belarus a fost înlocuit cu cel al opoziţiei.

La 24 mai, la Riga, unde avea loc Campionatul mondial de hochei pe gheaţă, ministrul leton de externe Edgar Rinkevics şi primarul Rigăi, Martins Stakis, au înlocuit drapelul de stat al Belarus cu steagul în alb-roşu-alb al opoziţiei, care, de altfel, a fost drapelul naţional al Belarus între 1991 şi 1995, înaintea de venirea lui Aleksandr Lukaşenko la putere. Organizatorii competiţiei s-au decis la acest gest în semn de solidaritate cu opoziţia belarusă în urma valurilor de represalii declanşate de regimul de la Minsk după alegerile prezidenţiale de anul trecut, puternic contestate de opoziţie şi de o parte din populaţia ţării. Decizia a fost şi în semn de protest faţă de arestarea bloggerului Roman Protasevici după deturnarea unui avion de linie în care acesta se afla, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Incidentul a dus la o criză diplomatică şi la îngheţarea relaţiilor între Letonia şi Belarus.

“Dacă un ticălos la Riga s-a atins de drapelul belarus şi a început să-l rupă sau să-l dea jos, ambasadorul nostru trebuia să fi ieşit în public cu o ameninţare, poate – riscându-şi viaţa – să-i fi dat peste bot nemernicului, aşa bărbăteşte. Dar noi ce avem? Linişte. Şi la Ministerul de Externe a fost linişte până când nu a venit preşedintele şi nu a bătut din picior”, a declarat Lukaşenko, conform conform stenogramei reuniunii desfăşurate marţi între Lukaşenko şi ambasadorii belaruşi, postată pe pagina oficială a preşedinţiei de la Minsk, president.gov.by..

 

mai mult la     /stirileprotv.ro/

Lasă un răspuns

Must Read

10.000 de refugiați au ajuns la Cernăuți

Aproape 10.000 de ucraineni care au fugit din calea războiului au ajuns la Cernăuți, la 40 de kilometri de granița cu România. În hotelurile...

Descoperă mai multe la Letonia ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura