Florin Negruţiu „Soldații ucraineni din Azovstal au ieși din combinat ca niște eroi și s-au dus direct în cartea de istorie”

0
301

▶️ Peste un an, doi, trei, un film care se va numi „Azovstal”, în regia lui Oliver Stone sau a lui Steven Spielberg, va lua Oscarul și întreaga planetă va urmări superproducția hollywoodiană, care va avea de toate: și eroi exemplari, și eroi negativi bine conturați, și eroism, și dramă, și sacrificiu, și happy end. După care va veni Tarantino și va face un film cu mult sânge pe pereții de la Kremlin pe care-l va intitula „Ticăloși fără glorie: moartea lui Putin”.

▶️ Prin „predarea” ucrainenilor anunțată în această noapte, Azovstal pare azi o înfrângere pentru Ucraina. Fără doar și poate, Rusia se va lăuda cu „victoria” din Mariupol și cu câștigarea obiectivului strategic de la Marea Azov. Dar, în afară de a flutura steagul Federației Ruse peste o grămadă de fiare și moloz, victoria aceasta înseamnă pentru Putin peste 80 de zile de umilință, timp în care a bombardat zi și noapte niște oameni care s-au încăpățânat să nu moară.

▶️ În plan moral, victoria este a acestor oameni care au oprit timp de 80 de zile măreața armată sovietică; i-a consumat energia și muniția; i-a arătat lipsurile, limitele și primitivismul tactic și strategic; i-a devoalat modul barbar de operare – bombardarea la ras, uneori cu muniție interzisă. Soldații ucraineni din Azovstal au ieși din combinat ca niște eroi și s-au dus direct în cartea de istorie. Nu doar filmele de la Hollywood se bazează pe astfel de povești exemplare, ci și națiunile. Azovstalul va rămâne drept unul dintre miturile fondatoare ale noii națiuni ucrainene.

(Intervenția mea de la Digi24, link în comentarii; În imaginea de mai jos, un soldat ucrainean în Azovstal. Foto: Dmytro Kozatsky, Twitter//Kozatsky_D)

Lasă un răspuns