Andrei Caramitru : Situația reala din Ucraina

0
339

Ca sa înțelegeți mai bine – va pun mai jos cele mai bune hărți ale situației. Pe scurt, avem așa :
– de 3 zile trupele rusesti NU au avansat semnificativ nicăieri. Puteți compara hărțile dacă nu ma credeți
– forțele rusesti NU au nici măcar acum Supremație aeriană, foarte multe avioane le sunt doborâte
– fac prăpăd cu artileria, omoară oameni mulți. Însă NU au reușit sa ia încă vreun oraș important (si acolo unde au intrat se confrunta cu revolte ale populatiei, deci nu poți spune ca au control real)

Unde sunt problemele acum?
– In special Mariopol (care e înconjurat de zile in șir, e dezastru umanitar si nu știu cât mai pot rezista cei care apară). Însă – nici acolo nu au intrat efectiv in oraș, trag cu artileria sa distruga tot
– la nord vest de Kiev, unde înțeleg ca frontul de la Bucha/Gostomel/Irpin a fost împins un pic spre Kiev (da, au fost pierderi mari si la ucraineni). E posibil sa fie Kiev încercuit in curând? Da Însă nu e clar ce resurse au in vest, încă nu controlează acolo in mod real. Chiar dacă înconjoară – coloana aia mare fiind blocată – o sa aibă prea putine resurse in jur, deci vor fi vulnerabili, si nu destule in nici un caz pentru un atac de succes asupra orașului.

Pe scurt – ce am spus in textele inițiale rămâne in picioare. Rușii se mișca greu, au probleme mari de tot de resurse si logistica, pare extrem de greu sa între si ca captureze orase importante. Cu cât avansează mai mult, cu atât liniile lor logistice devin mai vulnerabile.
Atenție – trebuiau sa avanseze mult mai mult acum ca sa nu ajungă fără resurse. Nu se întâmpla. Cu fiecare zi care trece sunt mai înfometați si mai demoralizați.

Se discuta intensiv acum despre aducerea de jet-uri ca sa fie ajutați. Pe de o parte avem informații de la SUA ca discuțiile sunt avansate, pe de alta parte polonezii nu prea zic încă da. Cred ca polonezii încearcă sa se asigure ca nu e doar “vina” lor, sa fie o decizie NATO cumva si sa aibă la schimb alte avioane. Se va întâmpla transferul asta? Nu știm.

Per total – uitati-va la hărțile astea. Nu exista nimic masat lângă România, si nu vor avea resursele pentru un atac pe Ucraina plus un atac pe NATO, e imposibil, oricât suntem amenințati verbal.

Si încă ceva :
– toate atacurile pe orase mari, din istoria recentă, au colapsat la un moment dat, efectiv nu funcționează e prea greu.
– NU exista nici un exemplu recent de țara care sa poată domina militar alta țara dacă o mare parte a populatiei se opune si exista forte de rezistența (Irak, Afganistan, Siria etc etc).
– NU exista exemplu in istorie de o țara distrusă economic cum e Rusia acum care sa câștige un război de dimensiunea asta.

Asta nu înseamnă ca următoarele 1-2 saptamani nu pot fi absolut groaznice, ca Rusia nu va avansa deloc sau nu va mai captura ceva. Conteaza foarte mult moralul celor din Ucraina – dacă continua sa reziste. Insa acum- pe sondaje reale – 90% sunt încrezători ca vor câștiga războiul ei, ucrainenii. Au familie pe front, știu cel mai bine situația.

Deci va spun si repet, NU exista semnale ca Rusia va putea supraviețui ca entitate statală după așa ceva, mai ales la ce sancțiuni sunt pe ei si la ce haos vedem in marea lor armata de fier vechi.

Insa – atenție – Dacă sperați sa scăpăm repede de nebunia asta, sa ne întoarcem la viața calma de dinainte de covid. Nu se va întâmpla. Suntem intr-o noua lume. Mult mai violentă si mai dură. Prioritățile acum sunt armata, alianțele de securitate, eliminarea vulnerabilităților interne si a agențiilor străini infiltrați.

Temele de salarii/pensii/City-Break/paranghelie sau eco sau nu, vegan sau nu, vax sau fără vax si alte prostii au dispărut si nu mai conteaza acum.

Lasă un răspuns